A Light feederekről

A Light feederekről

Nincs hozzászólás a(z) A Light feederekről bejegyzéshez

Folyóvízen horgásztam. Mihelyst a folyó megengedte kimentünk és pecáztunk.

Régen még én is az akkor megszokott (Dióverővel) űztem a halakat.

Sokszor több-kevesebb sikerrel.

1995 nyarán lementünk a családdal, és a szomszédokkal nyaralni a Hármas körösre. Egy kis tízen négy napos vad kempingre. A jól megszokott szerkót vittem. Több napon keresztül űztük a halakat, de kevés sikerrel. Nem eszik vagy nincs hal ez volt ilyenkor a szlogen. De míg mi csak néztük a botokat addig a szomszédból fel fel lehetett hallani azt a hangot, ami egy horgász fülének muzsika a fék hangját. Átmentem és megnéztem hogy mivel ilyen hatásosak. Egy Váci házaspár ült ott és mit nem mondjak tele volt a haltartójuk. De ami hirtelen szembe tűnt a bot, amit használtak. Nem igen láttam még hasonlót akkoriban. Vékony spicc szinte gyufa vastagságnyi. Érzékeny , de annál gerincesebb bottest.

Köszöntem, bemutatkoztam és megkérdeztem, hogy milyen bot az, amivel fogják a halat? Fogadták a köszönésemet és válaszoltak „Feeder”

Azóta kezdek foglakozni evvel a horgász készséggel.

Ahogy az idő telt én is egyre nagyobb tapasztalatra tettem szert mostanra már a Mivardi és a Shema teszthorgásza lettem.

A feederhorgászat eredete Angliából származik. Itt fejlesztették ki és még a mai napig, használják nagy eredményekkel, mint hobbi mit verseny céllal. Szinte hetenként vannak feeder versenyek. Elsődleges célhalaik, amikre ki lett fejlesztve, keszeg kárász és compó volt. A botok nem hevy botok voltak. light és médium botokkal horgásztak. A bot hossza 360 cm nél megállt. De gyakran 330 light feederekkel versenyeztek és versenyeznek még a mai napig. Sokáig Hazánkba sem ismerték a „Hevy” osztályt nem is lehetett kapni az üzletekben. Az idő múlásával ez a folyamat teljesen megfordult. Amióta az egyik neves horgászunk ki jelentette a kék oldalról, hogy nagy halat nem lehet fogni csak hevy botokkal, azóta igen nehezen lehet jó light feedereket kapni. Erre egy példát leírnék. Bementem Békéscsabán tavaly egy nagy és nívós horgászüzletben. HD póló volt rajtam. Megkérdeztem az eladót, aki egyben a bolt tulajdonsa is volt, hogy volna e valamilyen lágy médium botúk vagy esetleg Light federük. Rám nézet és így válaszolt. „Uram amióta a ruha adója, ami magán van, kijelentette, hogy igazi feeder a hevy botnál kezdődik az óta az ön által keresett botok eladhatalanok lettek.”Megköszöntem és ki mentem. Itt nem célom a HD oldal lejáratása de ez a kis történet tényleg megtörtént velem. Amióta feederezek megfordult a kezemben egy-két bot, a kezdetekben még híre hanva se volt hevy feedereknek, az üzletek tele voltak jobbnál jobb médium és light feederekkel. De ha megnézzük a Mai napig gyártott, de hazánkban nem kapható botokat. Akkor láthatjuk a különbséget. A Maver a Middy és még sorolhatnám azokat a gyártókat, akik gyártják az ilyen típusú botokat. És ez mind angol licensz alapján vannak gyártva.

De nem csak ez a két horgász felszerelés gyártó cég gyárt jó termékeket.

A Shema és a Mivardi is gyárt jobbnál jobb light feedereket. A Cseh feederhorgászat magasan felül múlja a hazai színvonalat.

Ott eladhatóak ezek a finom pálcák itt hazánkban nincs kereslet rá.

Megkérdeztem a Shema és a Mivardi forgalmazóját miért is nem kaphatóak hazánkba. A válasz ugyan az volt, mint a horgászüzletben kaptam. Nem lehet eladni. Elmondta, hogy Magyarországon csak a hevy botok után van nagy kereslet. Ez igen szomorú tény.  Pedig Mind két termék, ha itt hazánkban nem is ismert mégis nagyon jó minőségű termékeket gyártanak. A Mivardi Axion feeder 330 és 360 hosszban kerül forgalmazásra. Dobósúlya 20 – 60 gramm ez tükrözi a kiváló anyaga és a szép megmunkálását is. A bothoz három darab rezgőspicc jár. A nyele parafa és Eva kombináció, a nyél hossza kellő hosszúságú így a hosszabb dobás is elérhető vele. A gyűrűzette Sic, a bandázsolás igényesen van kialakítva.

A másik nagyon jó pálca a Mivarditól a Reactor feeder, Ez a bot is 330 360 hosszúságban kerül forgalomba, dobósúlya 20-75 g. Ilyen médim hossz és dobósúllyal nagyon kevés gyártó gyárt feederbotott. Anyaga nagyon jó minőségű carbon. Gyűrűzette ennek is sic, nyele parafa és Eva kombináció. Én bízom benne, hogy előbb utóbb ezekkel, a botokkal is tudunk élni a horgászszenvedélyünknek, hisz gondoljunk bele minden egyes neves horgász, aki nem siklik el a finom szerelékes horgászat mellet, ezeket, a botokat ajánlja kora tavasszal a finoman kapó halaknál. És azért mert nem elterjedt még a Mivardi és a Shema, attól ők is magas szinten járnak a horgászfelszerelés gyártásban.   De mi is a bűnük a light feedereknek hogy ennyire nem keresettek.

Egyik az, amiről előbb már írtam. Mégpedig a kék oldal által kijelentett vélemény. Na de kérdezem én Miért jó ez? A spro is gyárt 330 light feedereket.

A passion név alatt fut 330 light feeder. Ami még hazánkban sem érkezet e helyet forgalomba vannak a DG által névjelzett ilyen olyan botok. Meg veszik az emberek, mert ott azon az oldalon rá beszélik őket és utána bizonyos okok miatt, eladják. Mert éppen nem teszik neki. Nézzük meg az apró hirdetéseket, mikkel vannak tele . Mint eladó egyszer próbált botok. Ha olyan tökéletesek, akkor miért ennyire eladók? A másik bűnük a dobás távolság. Nem lehet velük akkorát dobni, mint a hevy testvéreikkel. Ez természetes, mert ezek a botok nem is erre lettek kitalálva. De ha bele gondolunk, hogy Shark barátom az első verseny magasan mivel nyerte meg és hogy milyen távolságra dobált ez akkor már nem is akkora bűn. De a hátrányukkal szembe rengeteg előnyük is van. A gyorsaságuk, az érzékenységük, és még sorolhatnám. Tavasszal és télen a leg eredményesebb a horgászatban az óvatosan kapó halaknál. És ami a legfontosabb egyike azok botoknak, amelyeket le lehet teljes mértékben finomítani a bot felépítése és dinamikája miatt. Remélem, eljön majd az idő, amikor a light feederek között is kényelmesen tudunk válogatni. Több választékok közt. Addig is türelmesen várunk.

DL

 

About the author:

Leave a comment

1 × 4 =

Back to Top